Diensten

R.R. Witteveen orgelmaker biedt een breed scala van diensten aan op het gebied van orgels en harmoniums.

Kerkorgels

R.R. Witteveen verzorgt het onderhouden en stemmen van vele kerkorgels in Nederland. Tevens realiseert hij de nieuwbouw van kerkorgels. Ook het overplaatsen van een kerkorgel naar een andere locatie behoort tot de mogelijkheden. Witteveen maakt bij overplaatsingen of restauraties zo veel mogelijk gebruik van de hulp van vrijwilligers. Dit om de onderlinge betrokkenheid te verhogen en de kosten te verlagen. Ook voor advies en bemiddeling kunt u bij R.R. Witteveen terecht. Zie kerkorgels.

Huispijporgels

Kleinere orgels voor in de huiskamer worden ook wel huispijporgels of kabinetorgels genoemd (niet te verwarren met het kistorgel). R.R. Witteveen bouwt deze op verzoek nieuw, maar het werk bestaat voornamelijk uit het restaureren van dit type orgel. Witteveen beschikt over een grote kennis hiervan. Zie huispijporgels.

Tweeklaviers kistorgel met pedaal

Voor allerlei soorten concerten waarbij een kistorgel (bijv. voorin de kerk) nodig is, maakt R.R. Witteveen unieke kistorgels. Dit muziekinstrument heeft een of twee klavieren, van 1 tot 7 stemmen en eventueel een vrij pedaal. Zie kistorgels.

Harmoniums

Er bestaan nog steeds vele liefhebbers van het harmonium. R.R. Witteveen heeft affiniteit met dit instrument. Het restaureren, stemmen en de verkoop van drukwind- en zuigwindharmoniums behoort tot het bedrijf. Zie harmoniums.

Stemmen

Het stemmen van kerkorgels, huispijporgels en harmoniums is een vak apart. Witteveen heeft zo’n 40 orgels in onderhoud en het stemmen is daar een onderdeel van. Hij houdt rekening met de klimaatomstandigheden van het instrument. Het stemmen kan variëren van twee uur werk, tot een hele dag, wanneer het een groot orgel betreft. Over het algemeen is het nodig een orgel 1 keer per jaar te stemmen. Een harmonium stemmen kost meer tijd, aangezien ieder ‘tongetje’ in het harmonium op maat wordt geslepen. Daarna is het lange tijd niet nodig het instrument te stemmen.

Onderdelen

R.R. Witteveen heeft een grote werkplaats bij huis, waar hij een voorraad heeft van vele onderdelen voor kerkorgels, huispijporgels en harmoniums. U kunt hierbij denken aan diverse soorten leer, vilt, metalen en houten onderdelen. Daarnaast zijn er allerlei soorten hout voor de verkoop. U kunt in overleg langskomen, of per telefoon bestellen. Uiteraard kunt u ook bellen voor advies. Voor meer info zie onderdelenverkoop.

Vergulden

R.R. Witteveen heeft een ruime ervaring met het vergulden van objecten, o.a. orgelpijpen, houtsnijwerk en muziekinstrumenten.

Praktijkcursussen en advies

Het is mogelijk een praktijkcursus bij Witteveen orgelmaker te volgen. De cursus wordt op aanvraag gegeven, voor de amateur of beginnende professional. Door jarenlange ervaring kunt u ook voor advies terecht bij Witteveen.

Voor informatie

contact

Orgelmaker Witteveen